Hoppa till sidans innehåll

Introduktionsutbildningen Korthåll Fält

08 OKT 2021 23:06
Årets förbundsmästerskap i Korthåll fält avgjordes I Frösunda. Blåsigt höstväder med 2-6 m/sek ställde till det för skyttarna speciellt på långhållet. Samtidigt med mästerskapet hölls även praktikdelen av Introduktionskursen för korthållsfältskyttar.
  • Skapad: 08 OKT 2021 23:06

Tyvärr blev de många avbokningar varför endast Stockholms Amatör Föreningsskytten Jesper Myrkvist deltog. Därför valde vi att ha en egen patrull med mästerskapsskyttar samt att Jesper fick Åke Arbrink som fadder.

Åke gick igenom stationen före vi andra skyttar fick komma fram och bedöma avstånd och vind och på ett mål fick även Jesper skjuta en extra gång med bibehållet sikte men med 12 m kortare avstånd, allt bara för att själv se hur träffbilden förändras med kortare avstånd.

Tävlingen föregicks av ett inskjutningsmål – en C35 som stod på 50 m. Först 3 skott sen markering och korrigering av siktet. Därefter 3 ytterligare skott för att verifiera.

Notera att bilderna inte är Jespers utan visar bara målspelet och hur de flesta träffade på demsamma

Första målet var en T7Höger (motsvarar ¼ H) och målet stod på 74 m Vind snett framifrån höger så det fordrades några sidknäpp. Bedömt avstånd + 14 knäpp på Buskdioptern gav ca 78 m vilket var ok

Station 2 C10 (motsvarar C50) och avstånd 83 m. Vinden mer från höger så här krävdes ytterligare sidjustering. Bedömt avstånd + 18 knäpp motsvarande 87 m vilket var godkänt

Station 3 En L14 ( motsvarar L2) Avstånd 71 m och här får man höja något snäpp för att hamna i fetaste skjutytan. Vinden starkare från höger och i stället för att minska sidjusteringen pga avstånd  borde vi ha ökat med några knäpp. Lyckligtvis de flesta inne men i vänsterkant på figuren.

Bedömt avstånd 71 m vilket var helt rätt med ett extraknäpp upp

Station 4 en C6 ( motsvarar C30) Avstånd 55 m och här fick Jesper först skjuta tävlingsskotten på sin tavla och sen flytta framåt 12 m och skjuta på en annan tavla. Träffar i figuren men med kortare avstånd så blev träffarna högre upp i figuren. Bedömt avstånd 54 m vilket var helt rätt

 

Sen kortare promenad till långhållen som låg ca 500 m ifrån idrottsplatsen där de första 4 målen fanns.

Station 5 en B13 ( motsvarar B65) och detta blev det knepigaste målet. Starkare vind som dessutom var byig gjorde att många hade skott utanför och till vänster. 11 knäpp i sida visade sig vara ett värde som var gångbart. 24 snäpp upp med avståndet 103 m var lite för kort. Här fick Jesper första och enda nollan, Siktet på 115 m och 13 sidknäpp gav träffbild högt vänster precis utanför. Det behövs inskjutning på långhåll för att se om skalan stämmer för det geväret

Markering av figurer och sen tillbaka till skjutplatsen. I höjd med 6 målets figurer började vi stega upp avståndet tillbaka till skjutplatsen. Detta då även 6ans skjutstation hade ungefär samma startavstånd. Kom fram till ca 70 steg så då var avståndet i stort sett samma antal meter

Station 6 En tunna på 69 m. ( skulle stått på 77 men bonden hade nysådd åker så tävlingsledningen valde att korta av avståndet så nedslagen skulle vara utanför sådden) Satte siktet på 70 m så höjden blev rätt

En kul och lärorik fältskjutning där det trots svårigheterna blev många träffar.

Hur gick det då i mästerskapet.

Lennart Pree tappade 2 på B13 och hade fullt på alla övriga. Det räckte för guldet i veteranklassen där Margaretha Ottosson Bromma Solna hade 32 lika som Åke Arbrink Rosersberg. I seniorklassen segrade Andreas Jansson Frösundapå 33  före Mikael Nilsson som fick 29 träff. Jesper fick 28 och kan därför inkassera bronsmedaljen vid sin första tävling.

Slutord från Åke var att i fältskytte är det viktigt med planering vilket han själv missat för dagen. Fel slutstycke riskerade att han ev skulle behövt låna vapen men med lite tur lyckades han låna ett slutstycke från en skytt med likande system så dagen var räddad.

Vi tackar Åke och Mikael för bra genomförd kurs och hoppas att de skyttar fån Boo och Nacka Saltsjöbaden kan komma ut till Botkyrka för att testa skjuta på olika avstånd inför tävlandet.

 

/Lennart

Skribent: Lennart Pree
E-post: Adressen Gömd

Vill du börja skjuta?

Tävlingskalendern

 

Vill ni ha era inbjudningar, resultat eller tävlings-rapporter publicerade på hemsidan så skicka ett mail till This is a mailto link (Pistol), This is a mailto link (Gevär), This is a mailto link (Lerduva/Viltmål).

 

 

 Ungdomsrådet StSF

Postadress:
Stockholms Skyttesportförbund
Per Jonasson, Björsta 31
148 91 Ösmo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: office@stockholmssky...

Se all info