Hoppa till sidans innehåll

Bilder och sammanfattning från ståträningen den 4/12-2016

05 DEC 2016 05:56
Ungdomsrådet tackar deltagande skyttar, ledare och utbildnings-Lasse för ytterligare en givande träningsdag. Här kommer en sammanfattning av vad vi gjorde och ett gäng bilder från dagen.
  • Skapad: 05 DEC 2016 05:56

Denna kalla andra adventsmorgon började med att vi träffades på Hacksjöbanan för en hel dag av skytteträning där balans var dagens tema.

Hacksjöbanan

Vi började med en gemensam genomgång där alla presenterade sig själva så vi kunde lära känna varandra mycket bättre. Jag (Linnéa) och Elinor berättade hur vi tänkte strukturera upp dagens aktiviteter.

Första aktiviteten innefattade att skyttarna värmde upp och började göra sig bekanta med banan och en del skyttar fick testa lite mer utrustning av Botkyrkas förråd vilket gav de nya erfarenheter av t.ex skjuta med skytteskor istället för tennisskor. Skyttarna fick tid att skjuta in sig och därefter körde vi övningen ”skytt mot skytt” där våra fyra deltagare fick bli två lag, lag gul och lag blå. Där de tillsammans skulle skjuta till sig 5p (mer om denna lek finns snart på stockholmsskytte.se sen vidare in på fliken ”ungdom”). Medvetet från oss tränare satt vi endast gränsen ”högst valör” som poäng avgörare. Detta för att skapa bra förutsättningar för skyttarna att lära känna varandra och stötta varandra i sitt skytte.

Ståträning

Sedan var det tid för att gå igenom balans teoretiskt. Hur ska vi tänka kring vår balans och skyttet samt varför är balansen så viktigt att synliggöras för att ha bra förutsättningar för att utvecklas inom sporten.

Skyttarna fick testa att balansera på en balansplatta genom olika moment. Hur ska de tänka för att försöka stå så still de bara kan på plattan? Vad händer om de blundar? Vad händer om de fokuserar enbart på hälarna/knäna/tårna osv?

Efter mycket skratt så hade alla deltagare plus oss tränare testat försöka stå till på den vickiga balansbrädan. Idéer från både skyttar, ledare och oss tränare samtalade vi om eftermiddagens första aktivitet när vi ska fokusera på balansen väl inne i skjuthallen. Men innan det var det dags för att inta lunch då skyttarnas magar kurrade så de ekade i skjuthallen.

Efter en otroligt trevlig lunch med mycket givande diskussioner kring skytteträning och tävlingstankar kring hur det är att vara stockholmsskytt, vad det läge att bege sig in i skjuthallen för att testa träna balans och ta ut ställningen. 

Ståträning

Skyttarna fick ställa sig så som de gjorde på förmiddagen och skjuta x antal skott under en tid av 5 minuter. Efter 5 minuter så fick alla skyttar gå ut ställningen och ställa sig med benen ihop där det benet närmast tavlan utgav en ”fixpunkt”. Sedan fick alla skyttar flytta det yttersta benet en fotlängd åt gången och lägga all tyngd på tårna så hälarna lättade från golvet och sedan sakta flytta tyngdpunkten till mitten av foten. Detta för att öka medvetenheten på vart vi lägger vikten på fötterna. Skyttarna upprepade detta moment tills de nästan var nere i spagat då de självständigt fick testa sig fram genom att blunda och verkligen känna efter hur de fördelade tyngden och balansen genom ställningen.
När de kände sig nöjda med hur de stod fick alla skjuta några skott och känna efter. Då utbrast en av skyttarna med ett stort leende ”jag har aldrig stått så här stadigt”. Ett uttalande som värmer enormt i våra tränar hjärtan! 

Efter några skott fick alla skyttar gå ur ställning och försöka hitta tillbaka till den ställningen igen.

Därefter upprepade vi momenten mellan x antal skott fick alla skyttar testa skjuta och fördela balansen med att ha en kudde under den yttre foten och sedan under båda fötterna. 

Balansträning

Balans momentet var otroligt spännande då efter skjutningen så fick de utbyta tankar och idéer hur de förhöll sig till den obalansen kuddarna medförde.

Sedan körde vi ”stafettskytte” där skyttarna sköt totala 40 skott med 3 olika aktiviteter efter 10 skott.
Första aktiviteten var att gå en sträcka och runda en stol och tillbaka till skjutplatsen. Andra aktiviteten var att ställa 5 luftskott på varandra och tillbaka. Tredje och sista aktiviteten var att öppna och bygga ihop den lilla leksaken i ett kinder ägg. Tyvärr fick ingen skytt mer än två delar i sitt kinderägg. Momenten gjordes under mycket skratt då en skytt försökte stapla skott medans andra skyttar kom för att bygga leksaker vilket resulterade i lite ras av skottornet. 
 Stapla skott

När leken var slut så fick alla skyttar ”skjuta fritt” där vi tränare fanns till för att ta i tur med skyttarnas individuella frågeställningar. Sedan fick alla skyttar otroligt nyttig tid tillsammans med Lars Grenius och simulatorn som vi märkte inte ljuger om hur skyttarna gör sitt tekniska. Alla skyttarna verkade enormt nöjda med den fantastiska insikten i sporten som Lasse har att erbjuda!

Tusen tack för en lång och härlig dag tillsammans med oss i ungdomsrådet! 

Klicka här för att se alla bilder från träningsdagen!

Skribent: Linnéa Hofberg, Elinor Engström
Epost: This is a mailto link
 

Vill du börja skjuta?

Tävlingskalendern

 

Vill ni ha era inbjudningar, resultat eller tävlings-rapporter publicerade på hemsidan så skicka ett mail till This is a mailto link (Pistol), This is a mailto link (Gevär), This is a mailto link (Övriga).

 

 

 Ungdomsrådet StSF

Postadress:
Stockholms Skyttesportförbund
Per Jonasson, Björsta 31
148 91 Ösmo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link