Hoppa till sidans innehåll

Två Stockholmsskyttar på väg till Småland

24 MAR 2017 07:24
Inför höstterminen 2017 tog skyttegymnasiet emot fem stycken pistolskyttar som förbundet anser är lämpliga att kombinera sina studier med elitinriktad skytteträning. Två av dessa fem tillhör Stockholmsdistriktet. Mattias Tuvell, Stockholmspolisens SK
  • Skapad: 24 MAR 2017 07:24

Skyttegymnasiet i Sävsjö har en av Europas största inomhushallar för skytte. 15 banor på 25 meter, 15 banor på 50 meter och 40 stycken tiometersbanor. Alla dessa har elektoniska mål från Megalink. Det finns dessutom 40st extra tiometersbanor, men av den gamla hederliga sorten med papperstavlor.

Inför höstterminen 2017 tog skyttegymnasiet emot fem stycken pistolskyttar som förbundet anser är lämpliga att kombinera sina studier med elitinriktad skytteträning. Två av dessa fem tillhör Stockholmsdistriktet. Mattias Tuvell, Stockholmspolisens SKF och Michaela Jansson, Håtuna PSSK.

Mattias är ganska ny inom skyttesportens värld men säger att han fastnade direkt. Det var så roligt med skyttet att han till och med fick sin pappa, Olle Tuvell, att börja skjuta. Michaela däremot började tidigt, redan vid sju års ålder.
-Det är lätt att det blir så när hela familjen redan skjuter, förklarar hon med ett leende.

Mattias och Michaela känner inte varandra sen tidigare, bara genom skyttet. Trots detta finns en hel del likheter. Båda har valt det tekniska programmet på gymnasiet, dessutom säger båda att det var just det programmet de ville gå.

Michaela Jansson på finalen i Svenska ungdomscupen. Bakom henne står Pernilla Lander från Säffle, även hon antagen till Skyttegymnasiet
Michaela Jansson på finalen i Svenska ungdomscupen. Bakom henne står Pernilla Lander från Säffle, även hon antagen till Skyttegymnasiet

För att bli antagen krävs godkända betyg samt att de sökande genomgår ett antal tester som utförs under en helg på Sävsjös skyttecenter. Skjutprov, intervjuer där det pratas lite allmänt om att bo på internat.

-De vill ju veta om man fattar hur en tvättmaskin funkar liksom, säger Michaela.
-Det blir nytt att flytta hemifrån. Lite läsking men spännande, säger Mattias.
 De fick även utföra fystester under antagningshelgen.  Michaela  och Mattias berättar om
Beep-testet.  Det är ett konditiontrest som går ut på att man springer fram och tillbaka mellan två punkter. Under testet spelas ett band eller en CD med pipljud i vissa intervaller. Vid varje pip ska testpersonen ha nått till nästa punkt. Under testets gång minskas tiden mellan pipen successivt, man måste alltså springa snabbare och snabbare ju längre man kommer i testet.
-Det var sjuuukt jobbigt, säger Michaela på härligt tonårsspråk och Mattias instämmer. 

För två och ett halvt år sedan stod Mattias och sköt med en lånad Hämmerli på Stockholmspolisens SKF ”prova på-dagar”. Nu äger han en egen Steyr och är antagen till skyttegymnasiet.
För två och ett halvt år sedan stod Mattias och sköt med en lånad Hämmerli på Stockholmspolisens SKF ”prova på-dagar”. Nu äger han en egen Steyr och är antagen till skyttegymnasiet.

Det ingår en hel del fysträning som elev på skyttegymnasiet. Eleverna får till och med fri tillgång till gym och simhall. Det är viktigt med annan träning också.  Mattias berättar att han använder sig av övningen ”Skanåker” som går ut på att träna statisk styrka genom att hålla en hantel på rak arm. Michaela brukar jogga och ta många långpromenader. Hennes längsta runda är ca 11 km.

 -Det är svårt att hinna med allt man vill göra när skolan tar så mycket tid. Många prov och mycket läxor är det redan nu i högstadiet. Hur ska det inte bli i gymnaseiet? ,säger Michaela. Egentligen har hon inte några specifika mål med skyttet, ingen särskild tävling hon vill kvala till, men det ska bli spännande att se hur långt man kan komma. Vilka nivåer man kan nå med Jonas som tränare. Då är skyttegymnasiet det perfekta valet. Elevhemmet, skolan och skjuthallen ligger alla med gångavstånd till varandra och lärarna i skolan har tät kontakt med tränarna på skyttet. För Mattias är det samma sak, bara han får skjuta så är han nöjd.

Och mycket skytte kommer det att bli nu under dom kommande tre åren. 
Stockholms skyttesportförbund önskar både Mattias och Michaela ett stort lycka till i framtiden.

Skribent: Ann-Kristin Jansson
Epost: This is a mailto link
 

Vill du börja skjuta?

Tävlingskalendern

 

Vill ni ha era inbjudningar, resultat eller tävlings-rapporter publicerade på hemsidan så skicka ett mail till This is a mailto link (Pistol), This is a mailto link (Gevär), This is a mailto link (Övriga).

 

 

 Ungdomsrådet StSF

Postadress:
Stockholms Skyttesportförbund
Per Jonasson, Björsta 31
148 91 Ösmo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link